Als je doorgaat met wat jou geen energie geeft, wat gebeurt er dan?

Je brandt op. De een heeft een stevige buitenkaars met dikke lont die heel lang mee gaat. De ander een sierkaars die snel opbrandt. Vroeg of laat is het klaar: je voelt je moe, lusteloos, hebt geen ambitie meer, je weet niet eens meer waar je energie van moet krijgen. Jezelf kennen, bewust zijn van wat je energie geeft en wat een uitdaging is, geeft je richting en zorgt ervoor dat je jouw balans kunt houden.

Wat zou het handig zijn als je vlak voor je kaars uitgaat een signaal krijgt. Ivanka schrijft hier mooi over. Zij leert je alles over de signalen (BodySounds) die je lichaam je geeft. Signalen dat het genoeg is en dat er iets moet veranderen. Die nekpijn herstelt niet, je hebt vaak hoofdpijn, gezond eten lukt niet want je hebt gewoon geen puf meer om gezond te koken.

Het is een draaikolk naar beneden. Als je bijvoorbeeld in een baan zit waar je niet blij van wordt, heeft dit ook zijn weerslag thuis. Echt blij kom je vast niet thuis uit je werk. Je snauwt je kinderen af en een gezellige avond met je partner, daar heb je al helemaal geen energie meer voor. Zo zonde!

Ik ben er van overtuigd dat als je jezelf beter leert kennen, je gezondere keuzes maakt. Keuzes die jou energie geven waardoor je meer kunt genieten van de dingen die je doet. In mijn vorige baan kostte mijn werk me op een gegeven moment meer energie dan het gaf. Heel raar want ik wilde al sinds mijn 15e fysiotherapeut worden en heb me altijd vol enthousiasme ingezet voor mijn patiënten en de praktijk. Veel overtuigingen speelden door mijn hoofd: ‘Ik wilde dit toch altijd?’, ‘Ik ben goed in mijn vak, zonde dat ik dan niemand meer ga behandelen.’, ‘Ik heb 7 jaar gestudeerd om te komen waar ik nu ben en dan vind ik het ineens niet meer leuk.’, ‘Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt.’, ‘Mijn inspirerende werkgever heeft echt alles voor me over en dan ga ik nu weg, dan kan ik niet maken.’

Allemaal gedachten die het me moeilijk hebben gemaakt de knoop door te hakken. Wat heb ik me rot gevoeld in die fase van twijfel. Kiezen is ontzettend moeilijk als je emoties betrokken zijn. Rationeel kan je namelijk van alles bedenken en klinkt alles logisch. Maar ja, dat gevoel he. Dat maakt alles net even moeilijker. En toch heb ik de keuze gemaakt. Ik ben in het diepe gesprongen en startte Connect-in. Hoe dan?

ACTIE!

Dingen aan blijven kijken en niets doen, brengt je nooit verder. Dan blijf je hangen in de twijfelfase. Wat mij geholpen heeft, is het inzichtelijk maken van de dingen die mij blij maken. Gewoon een wit vel papier en daarop schreef ik alles wat ik leuk vond, zowel op werk- als privévlak. En die dingen ben ik extra gaan doen.

Dus als eerste zorgen dat je energieniveau stijgt. Want met een moe en chagrijnig hoofd kan je moeilijk een goede beslissing maken.

Kernwaarden, zoals je misschien wel weet, zijn voor mij essentieel. Dus ben ik gaan nadenken (op het strand) wat ik belangrijk vind. Wat wil ik terugvinden in mijn werk? Ik heb een lijstje gemaakt en iedere week weer opnieuw overwogen of deze waarden nu echt mijn essentie zijn. Net zo lang tot ik op 4 krachtige kernwaarden kwam die voor mij de basis zijn voor ieder beslissing die ik neem (toen en nu nog steeds).

1 | vrijheid
2 | enthousiasme
3 | groei
4 | zinvol

Dus als tweede: bepaal kernwaarden! Bepaal wat voor jou belangrijk is en weeg daar je mogelijkheden aan af.

Ik heb een handige lijst voor je gemaakt om uit te kiezen. Als je klikt op deze link dan vind je de opdracht hoe je jouw kernwaarden kunt bepalen. Je mag mij ook altijd mailen om ze met jou te bepalen. Kiezen is namelijk lastig 😉

Als mijn kernwaarden niet terugkomen in de dingen die ik doe, gaat het mij vroeg of laat energie kosten. Bijvoorbeeld, toen ik als fysiotherapeut werkte, vond ik dat ik maatschappelijk een bijdrage leverde. Ik vond mijn werk zinvol, ervaarde voldoening en vond mijn werk nuttig. Sinds ik Connect-in ben gestart, zijn de kernwaarden vrijheid, enthousiasme en groei flink versterkt. Maar zinvol zijn vind ik iets minder terug. Zinvol betekent voor mij (kan voor jou anders zijn) dat ik maatschappelijk een bijdrage lever. Dit doe ik nu indirect doordat ik mensen en bedrijven help hun strategie te verbeteren en hun persoonlijk leiderschap te versterken. Toen RockingUp X-mas op mijn pad kwam, werd mijn vuurtje zingeving weer aangewakkerd. Wow, wat heb ik dit gemist.

Je merkt het als je iets doet wat je echt heel leuk vindt! Je krijgt een energieboost. En dan pas merk je wat je gemist hebt. Kijk goed of jouw vuurtje nog brandt! Waar kan je er nog wat hout op gooien?

Kernwaarden betekenen niet voor iedereen hetzelfde. Vrijheid kan voor jou betekenen dat je zoveel verdient dat je 4 keer per jaar een verre reis kunt maken terwijl het voor mij betekent dat ik controle heb over mijn eigen agenda. Het is dus belangrijk om jouw kernwaarden uit te werken.

Dus als derde tip: werk je kernwaarden gedetailleerd uit. Wat versta jij onder een bepaalde waarde? Beschrijf zo concreet mogelijk wat je belangrijk vindt.

In de jaren nadat ik koos om mijn eigen bedrijf te starten, heb ik veel meer energie gekregen en begin ik de dagen blij en met zin. (Natuurlijk niet altijd he, ook als je goede keuzes maakt, houd je een soort golfbeweging) Dit komt vooral omdat ik mijzelf zoveel beter ken. Door de DiSC-tool met mijn kernwaarden te combineren heb ik een stevige basis om verder te groeien. Door te accepteren dat ik naast kwaliteiten ook uitdagingen heb, kan ik nu sneller en krachtiger aangeven wat ik wil. Daardoor krijg ik ook meer wat ik wil. Denk aan juist die klanten die ik heel tof vind om mee te werken, opdrachten die mij uitdagen, mensen om mij heen die bij me passen. Dus door een stevige basis gaat de draaikolk ineens omhoog en wordt alles op een positieve manier versterkt.

En dat gun ik jou ook!

Versterk jouw persoonlijk leiderschap, kies makkelijker, meer bewust en vooral voor al die dingen waar je blij van wordt. Want dan ga je je zelfverzekerder voelen, heb je meer vertrouwen, voel je je lekker en straal je positiviteit en kracht uit.

Dus ga aan de slag met kernwaarden, download het gratis eBook over Sterk communiceren, schrijf je in voor de maandelijkse FABulous mail over het versterken van persoonlijk leiderschap of plan een Connect-Call in om samen te sparren waar jij nog kunt groeien.

En wil je gelijk in actie komen (love it!) klik dan op de onderstaande button om een DiSC-tool te krijgen incl een ambitiegesprek zodat jij direct op de rit bent om keuzes te maken die bij je passen!