‘Hoe gaat het met je?’ is misschien wel de meest gehoorde vraag als het juist even niet zo goed met je gaat. De afgelopen maanden kon ik  geen antwoord geven op die lieve vraag. Ik wist gewoon niet hoe het met me ging. 

Rouwverwerking.

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over mijn matige start van het jaar en helaas is onze grootste angst werkelijkheid geworden. Mijn bonus-moeder is overleden aan de gevolgen van COVID. Ken je de fases van rouw? In de eerste weken voelde het alsof ik in een roes zat en dat de werkelijkheid maar niet doordrong (fase 1: ontkenning). Het stelde me in staat om te overleven en te zorgen voor de mensen om mij heen en vooral mijn vader die nu voor de tweede keer zijn vrouw verloor. Ook was ik boos! Op rij voor de kassa, op mensen die zaten te zeuren over niks, boos dat ik weer een rouwproces door moest (fase 2: boosheid). Onderhandelen doe ik niet aan, want helaas heb ik al te vaak gemerkt dat je niet onder het verdriet uit kunt komen en alleen kan proberen een manier te vinden om door te gaan (fase 3: onderhandelen). Ik geloof dat ik nu in de vierde fase (depressie) zit. Al is dat te zwaar maar ik ben wel echt aan het herinneren, sta stil, draag haar vest en kijk foto’s. Aanvaarden (fase 5) ben ik nog lang niet; het is te oneerlijk.

Fases van rouwverwerking.

Hoe je rouwt is natuurlijk per persoon afhankelijk en je gaat ook niet alle fases netjes af. Soms duurt het jaren voordat je het overlijden van jouw dierbare kunt aanvaarden. In andere gevallen gaat het sneller. Waar het vooral om gaat is dat je rouwt in jouw tempo, op de manier die goed bij je past, dat je luistert naar jouw behoeften. Heb je zin om alleen te zijn, er niet over te praten of ga je liever wandelen met een vriendin?

Bij heftige crisis, zoals nu, ga ik in de regelmodus. Eten koken, boodschappen doen en er gewoon zijn. Heerlijk vind ik dat want dan hoef je niets te doen. Je hoeft niet te verwerken. Goed om wel te weten dat je altijd de rekening betaalt. Je moet ergens gaan verwerken en het verdriet aan gaan. Hoe moeilijk dat ook is.

Mindset.

Twee weken na het overlijden van mijn bonus-moeder onderging mijn schoonvader een open-hartoperatie met complicaties. Dus tijd om te rouwen ging over in een tijd van zorgen. Fijn om dan te merken hoe veerkrachtig je bent! Ik kon vertrouwen op mijn lijf, mijn positieve mindset en zo er voor mijn schoonfamilie en vriend zijn tot dit moment waarop het steeds beter met hem gaat. Mij telkens bewust dat mijn rouwverwerking slechts op pauze staat en dat ik hier nog wel de tijd voor moet nemen. 

En dus was het twee maanden stil op mijn website en social media. Voor het eerst heb ik mijn maximale schermtijd op Instagram en Facebook gehaald :). Zo’n periode relativeert behoorlijk zoals je vast zult herkennen. Wat ik heb geleerd is:
. dat mindset het verschil maakt en dit trainbaar is.
. dat ik ijzersterk ben om in tijden van chaos overzicht te creëren voor zowel mijzelf als voor anderen.
. hoe belangrijk een fit lijf is.
. dat je een selfcare-methode moet hebben!
. dat geven en iemand anders helpen, je energie geeft.
. dat je gewoon iets moet doen en niet moet zeggen: ‘ Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het! ‘ 
. dat een kaartje of berichtje je echt een steuntje in de rug geeft.
. dat ik de beste vriendinnen en familie van de wereld heb, maar dat wist ik al 🙂

Al deze bewustwording van mijzelf, mijn eigen groei in persoonlijk leiderschap en het doorgaan van zulke processen leidt tot verandering. Dat betekent dat ik ben gaan heroverwegen of ik maximaal doe waar ik blij van word en waar ik nog meer mag schakelen. En dat kan! 🙏🏻

Naast nieuwe kleuren, die jullie op mijn socials en website gaan zien, wordt mijn focus nog strakker.

Persoonlijk leiderschap en meer.

Ik wil nog meer vrouwen begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap. Coachen en superpraktisch richting geven aan hun doelen. Zorgen dat jouw kostbare tijd zo wordt ingedeeld dat je de belangrijkste dingen de meeste aandacht kunt geven. Want als er iets is wat ik geleerd heb de afgelopen maanden is dat het leven echt te kort is én dat mindset alles bepaalt. 

Dus kies, ga ervoor, doe wat je blij maakt, heb plezier en geniet van alle kansen die je hebt!

‘Easy choices, hard life. Hard choices, easy life.’ Tim Feriss


En mis je de kracht om te kiezen? Laat het mij dan weten, dan denk ik met je mee!

Fabienne Aardenburg

Fijne dag!

Liefs,